30/11/2023
Terug naar overzicht

CGG suicidepreventie organiseert: Basisvorming suïcidepreventie jongeren - West-Vlaanderen

Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Elke dag overlijden gemiddeld vijf mensen door zelfmoord en er gebeuren meer dan tien keer zoveel zelfmoordpogingen. Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners vormt één van de meest succesvolle preventiestrategieën.

In 2014 zei 16% van de 13 tot 18 jarigen dat ze al 2 keer of meer aan zelfmoord hadden gedacht. In 2018 ondernam 12% van de meisjes tussen 15 en 19 jaar een poging en 7% van de jongens in die leeftijdscategorie.

Voor wie is deze vorming interessant?

De vorming richt zich tot medewerkers uit de eerstelijnszorg, de welzijnszorg en de niet ggz- organisaties (jeugdzorgvoorzieningen, scholen, CAW,...) die vaak in aanraking komen met jongeren.

Wat kan je verwachten?

Als je werkt met jongeren is de kans groot dat je vroeg of laat in contact komt met het thema suïcidaliteit.

Hoe ga je hier best mee om? Hoe kan je op tijd signalen oppikken? Hoe praat je over de zelfmoordgedachten? En hoe maak je een inschatting van de ernst van de situatie? Wat zijn basisprincipes in goede zorg voor een jongere die aan zelfmoord denkt?

In deze vorming komen volgende thema's aan bod: cijfers en definities, suïcidaal proces, verklarend model, signalen, bespreekbaar maken, risico-inschatting, doorverwijzing en kennismaking met basisprincipes in goede zorg.

Praktisch?

Datum en uren:

30 november 2023, 09u30 tot 16u30

Locatie:

CGG Largo, Sint-Hubrechtsstraat 20, 8800 Roeselare

Kostprijs en inschrijvingen:

€45/deelnemer incl. broodjeslunch.

Inschrijving is definitief na overschrijving.

Inschrijven kan via volgende link

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×