Het programma CROSSLINK heeft als doelstelling om iedereen uit de hele provincie die met kinderen en jongeren (0-23j) werkt onthaal, advies en ondersteuning te bieden rond geestelijke gezondheidszorg. We leveren hierbij inspanningen om de GGZ toegankelijk te maken en te vertrekken van het paradigma ‘de juiste hulp, door de juiste hulpverlener, op het juiste moment’.
Het onthaal en consult is dagelijks telefonisch bereikbaar:
OPGELET: In de zomermaanden juli en augustus enkel in de voormiddag bereikbaar!
Het programma CROSSLINK heeft 3 functies:
Het Onthaal en consult is er voor hulpverleners uit de niet-gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg die werken met kinderen en jongeren en vragen hebben rond een problematiek van geestelijke gezondheid.
Het telefonische onthaal en consult is gericht op het gezamenlijk uitklaren van de (hulp)vraag met als doel de competenties en de draagkracht van vraagsteller in het omgaan met psychische problematiek te vergroten. Er is een mogelijkheid tot direct telefonisch advies. Wanneer er een vermoeden is van een behandelnood maar er getwijfeld wordt aan het beste achterliggende aanbod, wordt een vraagverkenning voorzien in functie van een gedegen screening en indicatiestelling. Als er nood is aan ondersteuning (van het netwerk) van de cliënt met een GGZ-problematiek maar de indicatie tot behandeling ontbreekt, kan er geschakeld worden naar de functie ondersteuning. Er is ook een doorverwijzing naar een aanbod vormings- en deskundigheidsbevordering mogelijk.
Screening & indicatiestelling:
We voorzien een vraagverkenning door een multidisciplinair team in functie van een gedegen screening, indicatiestelling en toeleiding naar gespecialiseerde GGZ binnen het netwerk (CGG, CAR, Mobiel team langdurige zorg, Mobiel team Ampel WINGG, ambulante drughulpverlening). Bij gebrek aan een duidelijke behandelindicatie of geestelijke gezondheidsproblematiek kan verwezen worden naar het netwerk buiten de GGZ.
Ondersteuning:
Binnen deze functie bieden we trajecten aan die gericht zijn op het versterken van een netwerk rondom een kind/jongere in het omgaan met diens psychische kwetsbaarheid en/of het verhogen van de bereidheid of de vaardigheden van kinderen en jongeren om een therapeutisch behandeltraject te starten en/of om zonder ondersteuning vanuit gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg verder te kunnen.
We onderscheiden enerzijds ondersteunende trajecten die gericht zijn op kinderen, jongeren en hun context zelf. Bij deze cliëntgerichte ondersteuning willen we vooral inzetten op vroegdetectie, vroeginterventie voor kinderen en voor jongeren met een psychische kwetsbaarheid of middelenmisbruik.
Bij jongeren die moeilijk toeleidbaar zijn naar hulpverlening, bieden we aanklampende zorg op maat aan.
Anderzijds zijn er ondersteunende trajecten die gericht zijn op het netwerk rond een kind/jongere. Bij deze netwerkgerichte ondersteuning leggen we de focus op het ondersteunen van een team, netwerkactivatie, casemanagement, psycho-educatie en coachingstrajecten. GGZ-medewerkers komen langs om gezamenlijk hulpvragen uit te klaren met als doel de draagkracht van een team te versterken en de veerkracht te vergroten in het omgaan met kinderen en jongeren met een GGZ-problematiek.
Indien uw team bij een crisissituatie ondersteuning nodig heeft kan je bellen naar het Crisismeldpunt (050 33 77 40) dat nauw samenwerkt met Crosslink.
Ons aanspreekpunt is dagelijks telefonisch bereikbaar:
OPGELET: In de zomermaanden juli en augustus enkel in de voormiddag bereikbaar!
Heb je zelf ideëen, suggesties of klachten? Dit kan via volgende link of op de pagina "Zeg Je Zeg".
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now