Vind hier meer informatie over alle aankomende evenementen en vormingen in het netwerk WINGG.
Dit voor zowel kinderen, jongeren, ouders alsook voor hulpverleners.
Het zorgpad bespreekt het optimale traject voor kinderen en jongeren met druk gedrag en/of concentratieproblemen. Iedereen die werkt met kinderen en jongeren met dergelijke problemen, kan hier wetenschappelijk verantwoorde en praktische informatie op maat vinden. Tijdens deze webinar wordt de webtool overlopen en besproken welke informatie hier allemaal op terug te vinden is.
Als zorgverstrekker is het niet eenvoudig om binnen het versnipperde zorg- en hulpverleningslandschap de weg te vinden naar gepaste hulp. Voor Cliënt/patiënt is dit nog een moeilijkere opdracht. Tijdens deze webinar reiken we een aantal handvaten aan ter ondersteuning van u als zorgverstrekker op de eerste lijn om uw weg te vinden binnen de geestelijke gezondheidszorg en de welzijnssector op de eerste lijn.
KOPP op stelten, what’s in a name? KOPP-kinderen staan vaak figuurlijk op stelten: ze moeten al op jonge leeftijd volwassen worden, zich groter voelen en gedragen dan ze zijn. Hun leven staat ook op stelten: de stabiliteit is zoek, ze wankelen of kunnen zelfs wel eens hard op hun gezicht gaan. Wij willen KOPP-kinderen stevige stelten bieden: we willen hen ondersteunen en hun veerkracht versterken. Al deze betekenissen, al deze aspecten van het leven van KOPP-kinderen komen aan bod in de online studievoormiddag op 8 juni. Er zullen onder meer nieuwe onderzoeksresultaten, toffe methodieken om met kinderen aan de slag te gaan, en een getuigenis voorgesteld worden. Ook het boek ‘KOPP op stelten’ wordt hier uiteraard aan jullie voorgesteld.
Het psychiatrisch Expertiseteam biedt kwalitatieve vormingen aan voor eerstelijnswerkers en dit rond diverse thema’s uit de geestelijke gezondheidszorg. In deze brochure geven we u een overzicht van de geplande piekuurtjes en open vormingen voor het voorjaar 2023.
Elk kind is wel eens druk en luidruchtig. Kinderen bij wie dat vaak zo is, krijgen al snel het etiket ‘ADHD’.Of het nu gaat om ADHD of (net) niet: omgaan met een druk kind kan lastig zijn en vraagt een bijzondere manier van opvoeden.
(18-19-21-22 september 2023 - Roeselare) Natuurlijk netwerk rondom kinderen en hun ouders zien, activeren en aciliteren is ons doel. Een bootcamp Family Seeing reikt strategieën, tools, waarden en overtuigingen aan om kinderen en jongeren in de jeugdhulp te helpen aan een ‘netwerk voor het leven’. Zo maken ze blijvend deel uit van een gemeenschap die hen onvoorwaardelijk steunt, zowel tijdens als na hun verblijf in de jeugdhulp.
Wingg als netwerk verandert voortdurend en om aan alle vragen voor een voorstelling van het netwerk en alle zorgprogramma's binnen WINGG te kunnen aanbieden, organiseren we een algemene voorstelling.
We verwelkomen jullie graag op het netwerkforum van WINGG op 29 september 2023 - Europahal Tielt.
In deze module gaan we verdiepend te werk. We zoomen in op het thema naasten betrekken bij suïcidale personen. Wie zijn de naasten? Wat zijn de voordelen van samenwerken met naasten? Hoe kan je hen mogelijks ondersteunen? Deze module is mogelijk te combineren met de module 'safety plan' in de namiddag.
Tijdens deze verdiepende module gaan we het hebben over het gebruik van een safetyplan. Specifiek zoomen we in op de methodiek van het safetyplan. Waarom gebruiken we een safetyplan, wat zijn randvoorwaarden en succesfactoren? Hoe ga je om met weerstand? Welke vormen bestaan er? Deze module is mogelijk te combineren met de module 'naasten betrekken' in de voormiddag.
De studiedag zal in teken staan van uitdagingen in het werken met suïcidale personen. Wat bij personen met een verstandelijke beperking? Hoe gaan we om met het beroepsgeheim? Op welke manier kan ik cultuursensitief werken? Zijn er aandachtspunten bij personen met autisme? Wat bij chronische suïcidale personen?... Deze en zoveel andere interessante thema’s komen aan bod!
Hulpverleners binnen de jeugdhulp worden verondersteld te kunnen handelen in situaties van verontrusting. Maar handelen in verontrustende situaties is niet evident en het vergt soms veel. Hoe ga je aan de slag met het kind of de jongere en het gezin ? Wat kan de rol zijn van het natuurlijk netwerk ? Verontrusting vs crisis: wat is het verschil ? Wat kan het consult betekenen ? Zijn er tools die ik kan gebruiken ? Hoe blijf je oplossingen zoeken in een zorgcontext waarin de oplossingsmogelijkheden niet voor de hand liggen ? Hoe vermijd je dat je alleen staat als hulpverlener, wachtend tot iemand “overneemt” ? Hoe ga je om met knagende gevoelens ?
Jongeren vormen een belangrijke risicogroep wat betreft de ontwikkeling van zelfmoordgedachten en het stellen van suïcidaal gedrag. Het is dan ook bijzonder relevant om als jongerenhulpverlener de nodige handvatten te hebben om met deze problematiek om te gaan. (2daagse vorming: 9 en 16 november)
Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Elke dag overlijden gemiddeld vijf mensen door zelfmoord en er gebeuren meer dan tien keer zoveel zelfmoordpogingen. Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners vormt één van de meest succesvolle preventiestrategieën.
Omgaan met suïcidaliteit is zowel voor de cliënt als voor de hulpverlener vaak een uitdaging. We stellen vast dat suïcidaliteit bij deze mensen vaak steeds sluimerend aanwezig is en door - in onze ogen - alledaagse zaken snel kan getriggerd worden. Chronische suïcidaliteit vraagt een andere houding van de hulpverlener dan acute suïcidaliteit, waar actie aan de orde is.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now
×