Vind hier meer informatie over alle aankomende evenementen en vormingen in het netwerk WINGG.
Dit voor zowel kinderen, jongeren, ouders alsook voor hulpverleners.
Als zorg- of hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg word je soms geconfronteerd met alcohol- of ander druggebruik. In deze vorming krijg je meer inzicht in dit fenomeen. We lichten het complex samenspel van factoren toe die maken dat iemand middelen gebruikt en middelenproblemen ontwikkelt.
Suïcide vormt in België een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem. Elke dag overlijden gemiddeld vijf mensen door zelfmoord en er gebeuren meer dan tien keer zoveel zelfmoordpogingen. Deskundigheidsbevordering bij hulpverleners vormt één van de meest succesvolle preventiestrategieën.
EEN KENNISMAKING VOOR NIEUWELINGEN, EEN OPFRISSING VOOR TWIJFELAARS ‘Met Kriebel op reis’ is een methodiek om met KOPP en KOAP kinderen en jongeren (en hun ouders) aan de slag te gaan. Maar: vooraleer je zomaar in het diepe springt, kan je best eerst leren zwemmen. Daarom organiseren we op 5 december een kennismakingssessie rond de methodiek ‘Met Kriebel op reis’, met een demonstratie van de materialen. Ben je al vertrouwd met de methodiek en het materiaal van ‘Met Kriebel op reis’? Dan duiken er wellicht in de praktijk al eens nieuwe vragen op; dingen die je graag verder toegelicht krijgt. Of misschien ben je nog niet aan de slag gegaan met het materiaal omdat je je onzeker voelt of teveel vragen hebt? Ook dan ben je welkom!
Omgaan met suïcidaliteit is zowel voor de cliënt als voor de hulpverlener vaak een uitdaging. We stellen vast dat suïcidaliteit bij deze mensen vaak steeds sluimerend aanwezig is en door - in onze ogen - alledaagse zaken snel kan getriggerd worden. Chronische suïcidaliteit vraagt een andere houding van de hulpverlener dan acute suïcidaliteit, waar actie aan de orde is.
Werk je in de jeugdzorg? Zoek je houvast naar hoe je kunt omgaan met psychische klachten van kinderen en jongeren? Denk je in je team graag actief na over de geestelijke gezondheid van jullie jongeren? Dan is de STENT-vorming iets voor jou!
Vorming in samenwerking met de zelfmoordlijn Als hulpverlener is de kans groot dat je vroeg of laat wordt geconfronteerd met een crisissituatie, waarbij sommige cliënten te maken kunnen krijgen met suïcidale gevoelens. Hoe herken je dit? De complexiteit van suïcidaliteit en de onvoorspelbaarheid van een crisis kunnen vaak onzekerheid veroorzaken bij hulpverleners. Hoe reageer je het beste? Wat moet je vermijden? Wat zijn jouw verantwoordelijkheden?
De Suïcidepreventiewerking van de CGG organiseert een Vlaamse studiedag met als thema "Suïcidaliteit: een uitdaging?!" De studiedag zal in het teken staan van uitdagingen in het werken met suïcidale personen.
Jongeren vormen een belangrijke risicogroep. Het is dan ook van belang dat professionelen die met jongeren werken adequaat reageren op suïcidaal gedrag.
Deze training is bedoeld voor hulpverleners die al een basisopleiding suïcidepreventie hebben gevolgd en die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen en oefenen in gespreksvoering met suïcidale individuen.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now
×