Vind hier meer informatie over alle aankomende evenementen en vormingen in het netwerk WINGG.
Dit voor zowel kinderen, jongeren, ouders alsook voor hulpverleners.
Gamen is voor de meesten een hobby, voor sommigen een passie en voor enkelingen een dwangmatige gedragsverslaving. In dit webinar geven we uitleg over deze actuele thematiek in de brede zin van het woord. Voorkennis is niet vereist.
Vanuit de Vlaamse GGZ-netwerken organiseren we in samenwerking met dOT, Amal en Solentra een waardevol webinar over het omgaan met moeilijke gesprekken en het effectief werken met tolken.
Vroeginterventie richt zich naar jongeren waarbij er verhoogde bezorgdheid is omwillle van (vermoedens van) geestelijke gezondheidsproblemen en/of (experimenteel) middelengebruik.
Ben jij eerstelijnszorgverstrekker en ervaar jij soms drempels in je zorg voor LGBTI+ personen? Vrees je soms het verkeerde te doen of te zeggen tegen je LGBTI+ cliënt? Volg dan de gratis workshops rond het thema ‘LGBTI+ sensitieve zorg’ in het najaar van 2024!
Uitnodiging leerplatform dubbeldiagnose: ‘Afstemmen op kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen’
Het is aan ons om samen de verandering in beweging te zetten! Tijdens dit forum delen we waar we het afgelopen jaar op hebben ingezet, nemen we bevindingen mee en werken we samen aan een sterk verhaal. Laten we elkaar inspireren om De Ideale Wereld levendig te houden!
Op die dag vieren we het 10 jarig bestaan van open-hart-cirkels, luisteren we naar pakkende getuigenissen, staan we stil bij de methodiek van open-hart-cirkels, genieten we van muziek en een fantastisch optreden van Slongs Dievanongs! Het belooft een hartverwarmende dag te worden!
Dagelijks maak je keuzes die impact hebben op kinderen of jongeren. Sommige heel reflexmatig en andere uitvoerig beredeneerd en onderbouwd. De keuzes die eenieder maakt kunnen anders zijn, en zijn onderandere gebaseerd op jouw kindbeeld. Inzicht krijgen in hoe jij kijkt naar kinderen en jongeren, kan verrijkend zijn. Het is tevens een manier om aandacht te hebben voor kinderrechten in jouw dagdagelijkse praktijk.
Hoe ga je hier best mee om? Hoe kan je op tijd signalen oppikken? Hoe praat je over de zelfmoordgedachten? En hoe maak je een inschatting van de ernst van de situatie? Wat zijn basisprincipes in goede zorg voor een jongere die aan zelfmoord denkt? In deze vorming komen volgende thema's aan bod: cijfers en definities, suïcidaal proces, verklarend model, signalen, bespreekbaar maken, risico-inschatting, doorverwijzing en kennismaking met basisprincipes in goede zorg.
Kennis verwerven over PMG en verbindende netwerken. Voor klinische psychologen en orthopedagogen maar ook voor de brede eerste lijn.
Tijdens de Clicksafe lezing van Child Focus kom je meer te weten over wat ze doen met specifieke aandacht voor hun preventiewerk. Je maakt er kennis met hun preventietools en activerende werkvormen die je kan inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren. De preventietools raken tal van e-safety thema’s aan zoals privacy, sexting, grooming en sextortion. Na de lezing kan je een keuze maken uit twee sessies die elk vanuit hun praktijk dieper in gaan op het thema.
In dit webinar geven we het woord aan Randy, ervaringswerker in het pyschiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw te Brugge. Randy zal ons meenemen in de belevingswereld van mensen met een alcoholverslaving. Hij zal tips verschaffen omtrent hoe je deze cliënten mogelijks sneller kunt detecteren en hoe je er best (niet) over spreekt met hen.
Dagelijks zetten veel mensen zich in om de positie van kinderen en jongeren te versterken. Hoe kan je kinderrechten daarbij centraal stellen en uitdragen in je team, organisatie en ruimer de samenleving? Tijdens deze sessie verdiepen we ons in dit engagement. Je leert jouw denken en handelen analyseren, krijgt handvatten om met drempels om te gaan, we focussen op uitwisseling en leren van elkaar.
In deze vormingsavond laten experts vanuit verschillende invalshoeken hun licht schijnen op autisme zoals het zich aandient in zijn context. Georganiseerd door KU Leuven.
Tijdens deze introductie vergroot je je kennis over het terugvalproces en zelfcontrolestrategieën bij middelenproblemen.
Save the date! Houd 19 december 2024 vrij in je agenda
20 jan-28jan-5feb: 3daagse vorming KOPP/KOAP
Blended hulpverlenen, dat is digitale en mobiele technologie combineren met face to face hulpverlenen. Gebruik je weleens een app met je cliënten? Neem je weleens een digitale vragenlijst af? Plan je weleens een sessie beeldbellen? Er zijn enorm veel manieren om blended hulp te verlenen. Werk je zelf al blended, en wil je graag op een meer doelbewuste en doordachte manier blended hulp gebruiken en combineren in de geestelijke gezondheidszorg? Of doe je het nog niet, en wil je graag leren wat blended hulpverlening kan betekenen voor jou en je cliënten? Dan is deze opleiding iets voor jou.
In deze vorming krijg je meer inzicht in alcoholmisbruik en -verslaving. We lichten het complex samenspel van factoren toe die maken dat iemand een alcoholprobleem ontwikkelt. Je staat stil bij de rol die jij (en jouw organisatie) kan opnemen en krijgt heel wat handvaten aangereikt om verder in de praktijk aan de slag te gaan rond dit thema.
Werk je in de jeugdzorg? Zoek je houvast naar hoe je kunt omgaan met psychische klachten van kinderen en jongeren? Denk je in je team graag actief na over de geestelijke gezondheid van jullie jongeren? Dan is de STENT-vorming iets voor jou!
In deze driedaagse training leer je motiverende gespreksvoering praktisch toepassen om doelgericht de autonome motivatie van je cliënt te versterken. Je krijgt inzicht in: - wat maakt dat mensen veranderen - wat maakt motiverende gespreksvoering tot een effectieve gespreksstijl bij verandering Motiverende Gespreksvoering biedt een houvast om een duidelijke focus te houden, de autonome motivatie van de cliënt te ontlokken en tijdig over te gaan naar het maken van een veranderplan. Via actieve werkvormen oefen je de basishouding en gespreksvaardigheden in om deze strategieën in praktijk te brengen.
Mis deze kans niet om als hulpverlener kennis te maken met de wondere wereld van psychofarmaca en hoe je er zorgvuldig en verantwoordelijk mee kan omgaan in de geestelijke gezondheidszorg.
In deze vorming krijg je meer inzicht in alcoholmisbruik en -verslaving. We lichten het complex samenspel van factoren toe die maken dat iemand een alcoholprobleem ontwikkelt. Je staat stil bij de rol die jij (en jouw dienst) kan opnemen en krijgt heel wat handvaten aangereikt om verder in de praktijk aan de slag te gaan rond dit thema.
Georganiseerd in samenwerking met VAD. Als zorg- of hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg word je soms geconfronteerd met alcohol- of ander druggebruik. In deze vorming krijg je meer inzicht in dit fenomeen. We lichten het complex samenspel van factoren toe die maken dat iemand middelen gebruikt en middelenproblemen ontwikkelt. We zoomen in op de processen die leiden tot verslaving.
Dankzij deze vorming zal je makkelijker signalen van middelengebruik opmerken. We gaan ook in op hoe je deze signalen kan aankaarten bij je cliënt. Wat zijn de do’s & don'ts als je het gesprek hierover aangaat? Hoe maak je, samen met de cliënt, een ernstinschatting van diens gebruik en de impact op diens dagelijks leven? Hoe vroeger je optreedt, hoe groter de kans op herstel.
Dankzij deze vorming zal je makkelijker signalen van middelengebruik opmerken. We gaan ook in op hoe je deze signalen kan aankaarten bij je cliënt. Wat zijn de do’s & don'ts als je het gesprek hierover aangaat? Hoe maak je, samen met de cliënt, een ernstinschatting van diens gebruik en de impact op diens leven? Het opmerken en ter sprake brengen, biedt kans op verandering en succeservaring voor hulpverlener en cliënt.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now
×