Terug naar overzicht

GGKJ INFO: sensibiliseringscampagne over een gepast gebruik van psychofarmaca

Hier vindt u een overzicht van de publicaties van december 2023 in het kader van de sensibiliseringscampagne over een gepast gebruik van psychofarmaca. Het centrale thema was deze keer het bewuste gebruik van benzodiazepines en andere Z-drugs. 

Namen meer dan 2 miljoen patiënten benzodiazepines in 2022. Dat is 1 Belg op 5. De recentste verbruikscijfers vindt u hier.

 

Veel patiënten gebruiken benzodiazepines langdurig of niet aangepast aan hun noden. Dat is problematisch aangezien gewenning en verslaving al vanaf de tweede week van de behandeling kunnen opduiken!

Als gezondheidsprofessional kunt u bijdragen aan een meer gepast gebruik van dit type psychofarmaca. 

Bespreek daarom deze 4 basisprincipes met uw patiënten:

1.     Moedig hen aan om duurzamere niet-medicamenteuze oplossingen te overwegen.

2.     Bewaak het gebruik van een minimale dosis en gedurende een beperkte duur.

3.     Blijf alert voor risico’s en mogelijke bijwerkingen.

4.     Bespreek het belang van een geleidelijke en begeleide afbouw.

 

Verschillende sensibiliseringsboodschappen werden verspreid via sociale media (Facebook, LinkedIn), via nieuwsbrieven en artikels van onze partners en via de gespecialiseerde pers (De Apotheker, De Artsenkrant).

Tot slot werden in een nieuwsbrief de recentste verbruikscijfers rond benzodiazepines gedeeld, samen met andere belangrijke bronnen die gezondheidsprofessionals kunnen helpen om te zorgen voor een bewuster gebruik van dit type psychofarmaca. Hier kunt u de nieuwsbrief raadplegen.  

 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×