Vorming en deskundigheidsbevordering: in een provinciaal knooppunt worden vragen naar vorming en deskundigheidsbevordering over de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren gebundeld en worden van daaruit initiatieven genomen op vlak van intersectorale vorming, opleiding, stage, workshops, personeelsuitwisseling, ...
Meer info? natascha.deblauwe@wingg.be of op 0488 82 79 15.
Vorming en deskundigheidsbevordering:
In een provinciaal knooppunt worden vragen naar vorming en deskundigheidsbevordering over de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren gebundeld en worden van daaruit initiatieven genomen op vlak van intersectorale vorming, opleiding, stage, workshops, personeelsuitwisseling, ...
WINGG heeft enkele vormingspakketten die je als team/organisatie kan aanvragen:
We werken steeds op maat van uw vraag! Neem contact op met Natascha Deblauwe 0488 82 79 15 of mail natascha.deblauwe@wingg.be voor meer info en afstemming van uw vormingsvraag.
Jaarlijks organiseren we vanuit WINGG CROSSLINK een STENT Vorming. Dit is een gedegen 10 daagse opleiding waarin er medewerkers van de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (o.a. CGG, K-diensten, PZ) heel praktijkgerichte én onderbouwde info geven over allerhande thema’s: eetstoornissen, ASS, psychose, KOPP, bedreigde persoonlijkheid, trauma… Er worden kaders, actuele wetenschappelijke modellen en concrete handvatten meegegeven van waaruit je het thema kunt benaderen. Tijdens de vormingsdagen is er veel ruimte om vragen te stellen, eigen casussen in te brengen. We belichten het thema steeds vanuit kind perspectief alsook vanuit context.
Doelgroep: leefgroep begeleiders, contextbegeleiders en andere medewerkers uit de jeugdzorg.
Edtie 2025 VOLZET, in het najaar 2025 meer info over aanbod 2026.
Jaarlijks heel wat vormingen en webinars binnen WINGG.
Overzicht en meer info vind je terug in onze rubriek 'Agenda' of via volgende link.
Kinderen van Ouders met Psychische Problemen
Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheids Probleem
Het zit in kleine dingen… waarmee een grote bijdrage geleverd wordt aan het doorbreken van intergenerationele overdracht van psychische problemen. Onderzoek toont aan dat zowel in het werken met volwassenen (die ook ouder zijn) als in het werken met de kinderen zelf, (kleine) preventieve acties zéér werkzaam zijn.
Een KOPP-beleid binnen je organisatie en/of een KOPP-bril binnen je functie geeft handvaten om deze preventieve acties vorm te geven.
Tenslotte kunnen kinderen ook toegeleid worden naar de KOPP-groepen, waarin hun veerkracht op een speelse manier nog verder bevorderd wordt.
De referent KOPP/KOAP Heidi Vandenberghe wil hierbij een ondersteunende en verbindende rol opnemen.
0478 79 81 08
Jaarlijkse 3-daagse basisvorming in samenwerking met Familieplatform
In samenwerking met Familieplatform organiseren wij jaarlijks een 3-daagse vorming voor iedereen die met deze doelgroep werkt of interesse heeft. Er wordt stilgestaan bij de ontwikkeling van de kinderen, hoe bespreekbaar maken, hoe kinderen veerkrachtiger maken, plaats van Infant Mental Health in deze groep,... enz.
Data najaar 2025 binnenkort beschikbaar
Algemeen toegankelijk vormingsaanbod mbt het KOPP-thema (jaarlijks webinar)
Vanuit Familieplatform is het boek KOPP op stelten beschikbaar. Dit kan je via volgende link terugvinden.
Een samenvatting vind je terug in het draaiboek, dat aan alle organisaties in het netwerk, alsook de volwassennetwerken, wordt doorgegeven als basis om tot een gedegen KOPP-beleid te komen.
De KOPP-referent kan hierbij ondersteunen of het draaiboek kan ook vertrekpunt van dialoog tussen verschillende diensten vormen (bv. in de regionale werkgroepen).
Draaiboek voor een KOPP-vriendelijk beleid in je organisatie kan je hier vinden.
Vanuit Familieplatform wordt een reflectiegroep georganiseerd rond het uitwerken van een KOPP-beleid binnen jouw organisatie. Gedurende het jaar zijn er 5 momenten ONLINE, met als doel jouw organisatie de nodige theoretisch onderbouwde inspiratie te geven.
Reflectiegroep vanuit familieplatform hier terug te vinden.
In de ganse provincie worden er casusgebonden intervisies gehouden waar er KOPP-casussen besproken kunnen worden.
- Werkgroep Noord-West-Vlaanderen
- Werkgroep Midden-West-Vlaanderen
- Werkgroep Zuid-West-Vlaanderen
- Werkgroep Westhoek
Wil je hierover meer info neem contact op met onze referent KOPP/KOAP
Ben je op zoek naar een KOPP groepje in jouw buurt?
Ga naar elpen.be en typ KOPP in bij de zoekterm rechtsbovenaan.
Wil je trainer KOPP/KOAP worden of heb je nood aan ondersteuning als trainer?
Neem contact op met onze referent KOPP/KOAP.
Wil je graag de kriebelkoffer uitlenen vanuit het netwerk?
Klik in de menu links op 'Kriebelkoffer'.
"Op reis met Kriebel" Koffer
Familieplatform ontwikkelde samen met het netwerk LIGANT een "met kriebel op reis" koffer.
De 'met kriebel op reis' koffer is letterlijk een koffer vol met methodieken en materialen om als hulpverlener aan de slag te gaan met kinderen (en ouders) rond de psychische of afhankelijkheidsproblemen van een ouder. Deze koffer is bruikbaar voor elke hulpverlener, ongeacht de doelgroep of de setting waarin je werkt.
In de koffer zit een handleiding die op een laagdrempelige manier uitleg geeft over het gebruik van de methodieken en materialen. Kriebel neemt jullie mee op reis langs verschillende thema eilanden om verschillende onderwerpen bespreekbaar te maken: vertrouwen en veiligheid, zorg voor jezelf, je bent niet alleen, thuissituatie bespreekbaar maken, informatie/psycho-educatie, vertrouwenspersoon, sociale steun, gevoelens.
Vanuit het netwerk WINGG willen we deze koffer graag bij zo veel mogelijk hulpverleners in de provincie brengen. Daarom kochten we 5 koffers aan om die te ontlenen. Zo kan je al deze methodieken zelf uit proberen. Via onderstaande reserveringsmodule kan u de koffer lenen bij verschillende partners in West-Vlaanderen.
Uitlenen van de koffer
Vanuit WINGG Crosslink stellen wij vijf koffers regionaal ter beschikking voor organisaties. Vanuit vijf locaties in West-Vlaanderen kan je de koffer ophalen en terugbrengen. De eerste dag van je reservering is de dag waarop je de kriebelkoffer kan gaan ophalen.
Je kan op onderstaande kaart de locatie zoeken die het dichtst bij jouw organisatie ligt.
Om de koffer uit te lenen moet je de volgende stappen uitvoeren:
Vul het aanvraagformulier in.
Duid in de online agenda van de koffer de gewenste uitleenperiode aan.
Accepteer de voorwaarden.
De organisatie waarbij de koffer ontleent ontvangt nu automatisch een email met jouw aanmelding. Zij zullen jou contacteren voor verdere praktische afspraken rond het ophalen en terugbrengen van de koffer.
Nog een aantal opmerkingen om rekening mee te houden bij het ontlenen van de koffer:
Indien er nog zaken onduidelijk zijn, of je hebt nog vragen, neem zeker contact op met:
Natascha Deblauwe, coördinator vorming en deskundigheidsbevordering Crosslink WINGG
0488 82 79 15 of natascha.deblauwe@wingg.be
Klik op het onderstaande menu en kies de locatie waar je de koffer of rugzak wilt ontlenen.
De eerste 1000 dagen zijn een periode van snelle groei en ontwikkeling. De relatie die een jong kind opbouwt met zijn/haar omgeving in de eerste 1000 dagen, kan ook in het latere leven een blijvende invloed uitoefenen. Als we de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren en volwassenen willen ondersteunen, beginnen we daar dus best al zo vroeg mogelijk mee. Of zoals een citaat van Frederick Douglass weergeeft: ‘It’s easier to build strong children than to repair broken men’.
De referent Jonge Kind Emma Vandesompele denkt samen met hulpverleners na over hoe we als professionals een warm nest kunnen vormen voor jonge kinderen en hun gezin. Dit doet de referent door lokale samenwerkingen te ondersteunen en faciliteren, vormingen rond Infant Mental Health aan te bieden aan professionals, en op de hoogte te blijven van belangrijke ontwikkelingen in beleid en praktijk.
0473 95 53 21
Op 19 juni 2025 tussen 13u en 14u30 gaat het webinar ‘introductie Infant Mental Health’ door.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
Er is een mogelijkheid tot het volgen van supervisie ondersteund door het netwerk WINGG. Deze intervisiegroep richt zich op:
Professionals die in hun job therapeutisch werken met (ongeboren) baby’s, peuters, kleuters en hun zorgfiguren.
Deelnemers zijn vertrouwd met centrale Infant Mental Health-concepten en kunnen hier flexibel mee omgaan.
Deelnemers zijn instaat om videomateriaal van begeleidingen aan te brengen ter bespreking tijdens intervisiemomenten.
Bij vragen of interesse rond deze supervisie, kan u contact opnemen met Emma Vandesompele via emma.vandesompele@wingg.be of 0473 95 53 21.
Binnen WINGG is er een basispakket IMH dat je kan aanvragen binnen je organisatie/werking/team. Dit is terug te vinden binnen aanbod hier links. Hiervoor kan je terecht bij onze coördinator Vorming&Deskundigheidsbevordering Natascha Deblauwe.
Zijn er binnen uw organisatie nog vormingsvragen die niet beantwoord kunnen worden binnen het bestaande aanbod? Neem gerust contact op met Emma Vandesompele om uw vraag verder te verkennen, en te kijken of wij hier een antwoord op kunnen bieden.
Perinet (Expertisenetwerk PIMH) stelde een overzicht op van het zorgaanbod voor jonge kinderen en hun zorgfiguren in West-Vlaanderen. Dit overzicht vind je hier terug.
WAT?
Vreemdgaan is een vorm van wisselleren. Het betekent dat jij jouw job voor eventjes kan inwisselen om ergens anders mee te draaien en bij te leren. Vreemdgaan-wisselleren maakt dit intersectoraal mogelijk. Zo kan je uit een waaier van mogelijkheden, vacatures genaamd, kiezen waar je graag wil wisselleren.
DOEL?
Vreemdgaan-Wisselleren laat medewerkers kennismaken met denkkaders, methodieken, procedures en de cultuur van een andere organisatie of sector. Met als doel de samenwerking tussen medewerkers, organisaties en sectoren te bevorderen en expertise te vergroten. Dit met uiteindelijke doel te komen tot een betere zorg voor de cliënt zelf.
Vreemdgaan-Wisselleren beoogt:
VOOR WIE?
Medewerkers uit het geestelijke gezondheids- en welzijnslandschap die werken met kinderen, jongeren en volwassenen met een (psychische) kwetsbaarheid en hun context. Met name medewerkers uit de geestelijke gezondheidszorg, het Vlaams agentschap voor personen met een handicap, Jeugdhulp, de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB), Kind & Gezin, algemeen welzijnswerk, Time-Out projecten, Pleegzorg, krachtgerichte initiatieven, Huizen van het kind, gemeenschapsinstellingen, mutualiteiten en andere eerstelijnsdiensten, … !
Inschrijven of meer info? www.vreemdgaan-wisselleren.be
Initiatief van de Vlaamse netwerken Geestelijke Gezondheid kinderen en jongeren, in samenwerking met onze ambassadeurs uit de volwassen netwerken.
De ParticipatieReflex werd ontwikkeld door de Vlaamse participatiecoaches. Het is een tool om als hulpverlener of dienst aan de slag te gaan rond participatie. Je staat stil bij de plaats die participatie krijgt binnen de voorziening en je kan doelstellingen opstellen voor de toekomst.
Je kan onmiddellijk aan de slag met de Participatiereflex maar je kan dit ook doen met ondersteuning. Neem hiervoor contact met Tim Verbeke, de participatiecoach van WINGG via tim.verbeke@wingg.be of 0486 12 11 13.
De participatiecoaches gebruiken de Participatiereflex ook om noden en goede praktijken rond participatie in het werkveld te verzamelen. We nodigen je dus graag uit om een seintje te geven als je de reflex plant te gebruiken.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now